Tyle ile jest ras tyle może być odpowiedzi. Ja osobiście polecić mogę Króliki Kalifornijskie które są dość popularne i sprawdzają się w przydomowej hodowli. ich waga waha się od 4 do 4,5 kg, Króliki radziłbym zakupić na fermie, odradzam zakup na giełdach od osób które mają tylko kilka sztuk bo właściwie nie mamy pewności kupując małego królika co tak naprawdę kupujemy, dlatego najlepiej jest pojechać osobiście do miejsca z którego nasz króliczek do nas ma przywędrować, obejrzeć całe stado i mieć pewność że królik rasowy takim będzie. Sam dałem się oszukać we Wrocławiu na Giełdzie zwierząt kupując od pewnego pana króliki Niebieskie Wiedeńskie które nie chciały mi potem rosnąć, po tym powiedziałem sobie że następny rasowy zakup będzie tylko na fermie lub od osoby która jest naprawdę pewna bo wiem co ma za króliki.
Króliki rasowe możemy kupić u hodowców, informacje o niektórych hodowcach zarejestrowanych w OgólnoPolskim Związku Hodowców Królików Rasowych i Drobiu Ozdobnego znajdziemy tu.
Musimy szukać informacji o hodowcach w rejestrze a także jeździć na wystawy królików rasowych i tam pytać o możliwość kupna, jeżeli nie mamy żadnego kontaktu z hodowcą królików rasy którą chcemy kupić to zostają nam ww. sposoby chodź zawsze możemy liczyć na kupno królika na jakiejś giełdzie lub od znajomego który ma znajomego... ;) i jest jeszcze internet chodź i tu nie łatwo znaleźć oferty z naszego rejonu zamieszkania a wiadomo ze królika najlepiej odebrać osobiście.
Króliki jakie możemy nabyć nie muszą być koniecznie rasowe, dobrą opcją jest po prostu pojechanie na wieś i kupno królików mieszańców, które nierzadko są przyzwyczajone do trudniejszych warunków i są odporniejsze. Przy takim kupnie zwróćmy uwagę na wielkość samic bo ta może być różna. Do samic bez rasowych proponowałbym kupić rasowego samca by nasze młode miały mięsne cechy. Sam zastosowałem taki schemat, Samice kupione "od sąsiada" i do tego samiec Kalifornijski, samca niestety już nie ma ale jego geny jeszcze są i czasem rodzą mi się młode które maja wygląd podobny do niego.
Kupując króliki ras dużych pamiętajmy ze mają one gorszy przyrost mięsa od ras średnich, mają za to większe ciało w tym kości, królik taki musi rosnąć dużej i więcej je chodź oczywiście miło mieć w jednej z klatek 8-9 kg samca którym się można pochwalić przed znajomymi;)
Oczywiście ras jest wiele i każdy z nas ma wybór co chce hodować, jeżeli będziemy to robić z sercem to na pewno każda rasa wynagrodzi nam włożoną pracę.
A wy jakie króliki hodujecie?
ja mam teraz kalifornijskie, srokacze i jakies mieszanki:)
OdpowiedzUsuńja mam kruliki takie średnie niewim jak one się nazywają ale ważą tak do 5kg
OdpowiedzUsuńjaka rasa miesna jest najlepsza??
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuńpolecam króliki termondzkie, dobre są również kalifornijskie, obydwie rasy są dość popularne i nie powinno być problemu ze znalezieniem osobników do stada podstawowego
OdpowiedzUsuńchciałbym się zapytać jaka rasa na mięso jest najlepsza? dlaczego belgi czy barany francuskie nie są uważane za mięsne, przecież ich waga dochodzi do 8 kg. a kalifornijskie, nowozelandzkie są za mięsne ich waga jest o wiele lżejsza? bardzo bym prosił o odp.
OdpowiedzUsuńkróliki takie jak Belgijski Olbrzym Biały czy Baran Francuski to króliki ras dużych. To prawda że dochodzą do dużej wagi ale rosną dość długo w porównaniu do królików ras mięsnych i mają grubszy szkielet oraz inny typ budowy. Kolokwialnie mówiąc, jeśli chcesz króliki na mięso to w takiego belga musisz włożyć więcej paszy przypadającej na kg. mięsa po uboju niż ma to miejsce w przypadku np. królików termondzkich czy kalifornijskich. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy różne rasy mięsne smakują inaczej? Czy mieszańce dwóch ras smakują gorzej/lepiej? Które waszym zdaniem smakują najlepiej? co sądzicie o mieszance Olbrzym Belgijski samiec z Wiedeński Biały/Niebieski samica?
OdpowiedzUsuńJa chciała bym kupić ale nie wim gdzie jestem młodsza a chciała bym go dostać na urodziny i co ja mam zrobić? Bo ja naprawde nie wiem jakie mam kupić jakie są poyszebne żeczy do niego . ale kiedyś miałam ale takie zwykłe ale ich już nie mam :/ prosze o odpowiedź ! PS sorki za ortografie
OdpowiedzUsuńA co myslicie o branie francuskim dognanym z mieszancem ?
OdpowiedzUsuńA co myślicie o baranie francuskim dopuszczonym z mieszancem ? Bo sam juz nie wiem czy lepiej kalifornijski z mieszancem ? Czy baran francuski nadaje sie do hodowli przeznaczony na ubój ? Proszę o szybką odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńw moim przypadku kupilem NA POCZATEK kroliki BF i zrobilem bardzo zle poniewaz nie powinno sie kupowac krolikow rasowych, BF sa szczegolnie trudno hodowac, maja male mioty i z chorobami roznie, wiec najlepiej kupic jakies zwykle (parke) by miec jakies doswiadczenie, ogolnie polecam kalifornie do uboju miesnego zarabiam na nich rocznie 1500 zl, i nie mowcie ze hodowla krolikow nie jest oplacalna
OdpowiedzUsuńw moim przypadku kupilem NA POCZATEK kroliki BF i zrobilem bardzo zle poniewaz nie powinno sie kupowac krolikow rasowych, BF sa szczegolnie trudno hodowac, maja male mioty i z chorobami roznie, wiec najlepiej kupic jakies zwykle (parke) by miec jakies doswiadczenie, ogolnie polecam kalifornie do uboju miesnego zarabiam na nich rocznie 1500 zl, i nie mowcie ze hodowla krolikow nie jest oplacalna
OdpowiedzUsuńOg
OdpowiedzUsuńWitam ja tez kupiłam barana francuskiego, rasa ta jest bardzo delikatna nie odporna na choroby,mloda samica zachorowala i padla.coz rasy nie polecam bardzo dbam o krole wiec zastrzezen do siebie nie mam zadnych.polecam rasy srednie mieszance wytrzymale duże mioty,mam samca burgunda piękny kolor siersci tez polecam wytrzymale i szybko lapia wage.
OdpowiedzUsuńMORDERCY DROBIU !!!!! JEST MI ZAWAS WSTYD!!
OdpowiedzUsuń