piątek, 18 lutego 2011

Jak zabić królika?

Cóż, przychodzi taki moment, że królik osiąga odpowiednią wagę i wiek by z królika kicającego stać się królikiem gotowym do przygotowania na potrawę...
Przed ubojem najlepiej by królik przez kilkanaście godzin nie dostawał pokarmu.
Królika należy trzymać za tylne łapy i uderzyć mocno pałką, drewnianym grubym kijem itp. w kark, głowę królika, w tym momencie z uszu i nozdrzy powinna wciekać krew i tak się zazwyczaj dzieje.  Uderzenie w głowę i wyciek krwi da nam mięso bez siniaków o krwiaków.

Królika w celu zdjęcia skóry wieszamy przy jakiejś ścianie uprzednio przytwierdzając do ściany czystą płytę , sklejkę, deskę kuchenną itp, królika wieszamy za tylne łapy głową do dołu by krew mogła ściekać. Następnie nacinamy skórę królika dookoła tylnych łap i  od środka aż do odbytu wzdłuż ud, skórę ściągamy w dół nacinając ostrożnie nożem błonę, przednie łapy przy stawie odcinamy. Skórę, gdy jest już przy głowie odcinamy razem z głową.
Patroszenie zaczynamy od nacięcia brzucha w kierunku odbytu, pozbywamy się wnętrzności. Pamiętajmy że układ pokarmowy królika nie jest przez nas wykorzystywany.

60 komentarzy:

  1. dziękuję za poradę :))))))))
    wiem już wszystko

    OdpowiedzUsuń
  2. Po zabisiu mięso najlepiej włożyć do zimnej wody na kilka godzin. Mięso najlepsze jest gdy się je zamrozi bo jest bardziej kruche i tak nie czuć zapachu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie rozumiem jak można w taki sposób zabić królika,jak wogóle można zabić to niewinne zwierzątko (chociaż NIE jestem wegetarianką).Jak wogóle można na to patrzeć kwiczące zwierzątko :/ jak sobie to wyobraże to aż mi się "coś" robi.I TO WSZYSTKO DLA GŁUPIEGO PASZTETU,CZY OBIADKO,KTÓRY PEWNIE BĘDZIE OK.2 GODZ. W BRZUCHU!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze ja zabijam króliki aby je potem sprzedać bo wtedy królik jest więcej warty w skupie , a czy oni lub ja to zrobię to i tak nie ma znaczenia (przełamać jest najtrudniej! Szczerze nie polecam nikomu aby to robił!)

      Usuń
    2. Przepraszam bardzo a jak mamy przezyć ?Hodowla taka jest zakładana z 3 powodów
      1.Królik tani nie jest.
      2.Mięsko jesgo jest PYSZNE
      3.Królik jako zwierzątko domowe pokroju kota czy psa< ale to są juz specjalne rasy typu miniaturki nie przeznaczone do uboju>
      Więc jak trzeba to trzeba a taka śmierc jest humanitarna bo nawet nie poczuje ze nie zyje.

      Usuń
    3. po to ktoś stworzył te stworzenia aby je jeść

      Usuń
    4. Jasne, typowa niewegetariańska blondlogika... a skrzydełka z KFC rosną na drzewach. Bleee!

      Usuń
    5. No właśnie ja mam królika ale go nie zabije bo jak to można takiego biedaczka co nie może się obronić

      Usuń
    6. Nie zabijamy dla przyjemności tylko dla jedzenia,po to są te zwierzęta czy inne stworzone żeby je wyhodować i zjeść

      Usuń
    7. idioci z was biednych stworzeń się nie zabija

      Usuń
    8. sam z ciebie idiota jest.
      bo mięso co jest w marketach to co? na drzewie rośnie?

      Usuń
  4. Czy tak samo należy postępować z króliczkiem miniaturką ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Że co? koleś ty jesteś nienormalny jak można zabić królika? TO jest tak jakby ktoś cb zabił dla mięsa!Jesteście ochydni!!!!! Ja nie tknęłabym się mięsa z królika! FUJ!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też

      Usuń
    2. To jest zwierze. Nie porównuj zwierząt do ludzi.

      Usuń
    3. No pewnie że nie ma co porównywać. Człowiek jest stworzeniem dużo bardziej ohydnym i w większym stopniu zasługuje na śmierć.

      Usuń
    4. Wydaje mi się że taki "humanitaryzm" w stosunku do zwierząt został nabyty w ciągu ostatnich (nie wiem może 40-30 lat?).Wcześniej każdy człowiek widział jakiś sens i potrzebę w zabiciu zwierzęcia, nawet gdy się do niego przywiązał. Dziś "przetrwanie" łatwo odnieść jedynie do surwiwalowców ale przecież jeszcze nie tak dawno praktyka zabijania zwierząt była jednym z głównych źródeł utrzymania gospodarstw domowych(nie wspominając już o źródle żywności). NIE BĄDŹMY OBŁUDNIKAMI!! Takie miejsca jak RZEŹNIE ISTNIEJĄ I DZIŚ, PRACUJĄ TAM LUDZIE< KTÓRYCH MOŻNA ZOBACZYĆ NA ULICY, NIE OPRAWCY, KACI I MORDERCY. a TO ŻE W DOMOWYCH WARUNKACH,? JAKIE TO MA ZNACZENIE, POZDRAWIAM

      Usuń
    5. Jesteś przyklepana jak gwóźdź do deski, schabowe które pewnie tak wpieprzasz aż ci się uszy trzęsą też kiedyś żyły i z tym problemu nie masz

      Usuń
    6. To po jasnego pieruna wchodzisz na stronę?

      Usuń
  6. Ty hodujesz dla przyjemnosci króliki czy aby je mieć na talerzu? Nie potrafiłabym zabić tak niewinnego stworzonka, nawet czytać o tym nie moge -,-

    OdpowiedzUsuń
  7. Głupota ludzka nie zna granic, anonimowy ponad mną- pewnie jedna osoba- czy tak samo komentujesz wędlinkę ze świni, kotlet z cielaka czy wędzoną makrelę? czy tylko królik jest taki malutki biedniutki i tylko jemu współczujesz?

    OdpowiedzUsuń
  8. popieram biedny króliczek a schabowe wpierdzielają zobaczcie jak zabijają świnie bądź krowe bo z pewnością kiełbase i szynke wpiepszacie a nie wspomne już o wołowinie

    OdpowiedzUsuń
  9. W sklepie jak kupujecie wędline albo coś innego też mówicie "fuj ja tego nie wezmę do ust"?????? Wędliny , pasztety ..to wszystko jest zabijane wieć nie ma się czym przejmować.Napewno każdy teraz wpierdala kiełbase na śniadanie.
    Rosół na obiad też nie jest z samych warzyw "trzeba zabiuć kure" proste.
    Jak nie chcecie patrzeć na takie rzeczy to można wejść na inną strone internetową.
    Dlamnie głupie jest to , że jak np. wpuszczacie chomika do tego jebanego kółka i on sobie biega biega pół godziny, godzie, 2 godziny....i myślicie , że jemu to się podoba wręcz przeciwnie takie coś jest zjebane a i tak chomiki też się zabiJA.Kanibale ...jak będziecie wiedzieć kto to jest to pogadamya

    OdpowiedzUsuń
  10. Ludzie ja tez chodowalem kroliki i tez tak zabijalem. Takzabijano od dawnych czasow i bylo wszystko ok . Ale to jest XXI wiek i sadzicie ze to nie chumanitarne gowno prawda mieso z krolika jest najlepsze ludzie nie zabijaja krolikow dla przyjemnosci oni choduja dl przyjemnosci ale przychodzi moment w ktorym trzeba zabic i to bez skropolow bo jesli cos zle zrobimy to krolik moze cierpiec a to musi byc szybka smierc i bes bolesna on tego nawet nie czuje i nie piszczy. Jak ktos zabije krowe gwozdziem w glowe to jest normalne a tak sie zaba krowy kroliki to zwierzeta hodowlane na mieso jesli chcecie wygladac tak jak amryknie po 150 kg to prosebardzo le krolicze mieso prawie ze nie ma tluszczu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ludzie dajcie spokój, jak nie lubicie mięsa to nie jedzcie go idźcie na łączkę i tam się odżywiajcie. Królik jest zwierzęciem do spożytkowania tak jak świnia kura czy nawet krowa więc nie jest to ludzka głupota...

    OdpowiedzUsuń
  12. ten na demną ma racje, czy jak jesz kurczaka w KFC to nad nim płaczesz i rozmyślasz jaką okrutną śmiercią zginął, czy wpierdalasz ???

    OdpowiedzUsuń
  13. dzisiaj dwa wybiliśmy króliki. po to się je chowa tyle miesięcy żeby było na mięso.nie należy myśleć w sposób taki że,zabijanie jest okrutne. do przyjemności nie należy ale po to to jest.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomocny opis :-) Dostałam już zabitego, ale przydały mi się informacje jak ściągnąć z niego skórę i wypatroszyć.
    Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za opis, i nie rozumiem ludzi których bulwersuje taki właśnie ubój zwierzęcia. Przedstawiony tu sposób jest szybki i humanitarny, ponieważ wystarczy jedno mocne uderzenie. Poza tym zwierzęta hodowlane człowiek trzyma, żywi i dba o nie, aby mieć z nich korzyść pod postacią wybornego dania. Tak dzieje się już od tysięcy lat.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja tak samo zabijałem króliki i jest to szyba i bez bolesna śmierć wiec ci co nie maja o tym pojęcia nie powinni się w ogóle wypowiadać!!!!!! zasrane mieszczuchy obudziła się w nich litość a jak schabowego jedzą co niedziele to uszami trzęsą niech se wyobraża jak świniaki zabijają masowo (smacznego).

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze wiedziałem, że ludzie ze wsi nie mają żadnej wrażliwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem z miasta i nie mam żadnej wrażliwości. Zaskoczony?

      Usuń
  18. mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest ze świni, kurczaka czy krowy. Po to są zwierzęta hodowane żeby później zostały zabite dla pożywnego mięsa. najważniejsze jest to aby zwierze zostało szybko i bezboleśnie zabite. autor tej strony ma całkowitą racje, i nie widzę nic złego w hodowli zwierząt dla mięsa. A jeśli komuś to nie pasuje to niech mnie pocałuje w d.pe i zajada się sałatą, a ja dalej będę jadł pyszne mięsko i wędlinki z zabijanych zwierząt!

    OdpowiedzUsuń
  19. A szyneczki smakują? schabowe i inne pasztety to co w kapuście rosną? Nie to można kupić w sklepie i jakoś nikt nie się nie zastanawia skąd się to bierze . Żal mi was jest .Tylko wy miastowi potraficie psa kota na wsi wyrzucić albo w lesie do drzewa przywiązać bo się znudził albo na wczasy trzeba wyjechać znam osobiście takie przypadki i TO JEST O.K.????

    OdpowiedzUsuń
  20. wika*******
    ja hodowałam królika dla przyjemnosci i był bardzo ładny i mniał 10 kg był on szary a mój wujek zabijał swoje kruliki i zabil mojego królika razpłaczalam po nim tydzien ale teraz mam nowego krolika wygląda jak krowa bo jest biala w czarne łaty

    OdpowiedzUsuń
  21. Podobno bardzo dobra jest czernina z królika, jak spuścić krew ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Z tego co kojarzę jak byłem mały tata trzymał królika za uszy i uderzał w głowę. Nie rozumiem tego oburzenia.

    OdpowiedzUsuń
  23. Kiedyś jakby ktoś powiedział "o Jezu czemu zabijacie takie piękne zwierzątko" to by jeść nie dostał, a teraz to wam się posrało bo jak zaczęli chować króliki jako zwierzę domowe to już najlepiej nie tykać. Jak zaczną tak samo z krowami kurami (bo już nawet świnie dla frajdy maja)to karalne będzie jedzenie mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  24. Moim zdaniem bardziej fair jest hodowanie samemu zwierząt - n.p: królików i samemu ich zabijanie niż udawanie ekologów i obrońców zwierząt w internecie, a korzystanie na co dzień z mięsa zwierząt zabijanych masowo na skalę przemysłową! Ci wszyscy oburzeni komentatorzy to hipokryci uczestniczący w mordzie zwierząt zorganizowanym przez wielkie korporacje i fabryki śmierci!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. jak spuścić krew ? tEŻ slyszalem ze jesst b.dobra czernina.

    OdpowiedzUsuń
  26. Aby spuścić krew należy powiesić królika głową w dół. Trzeba przeciąć żyłę szyjną zwierzęcia w okolicy żuchwy.

    OdpowiedzUsuń
  27. jedzenie jakiegokolwiek mięsa jest niemoralne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z tej zgryzoty idź się powiesić!

      Usuń
  28. Witam wszystkich,widze ze niektorzy nie cierpia zabijanie I jedzenie krolika, mieso krolika jest czyste, zdrowe I zalecane przez lekarza do jedzenia przez chore na cukrzyce I inne choroby dzieci I I doroslych. Ciekawe co by powiedzieli na to ze kupuja w sklepie parowki, kielbasy??, powiem co jest w parowkach oto skladniki: skorki z kurczaka, uszy swin , jezyki,i takie rozne odpady , I to wszystko zmielone I jeszcze dodane skladniki tj concentrate zageszcajacy zapachowy proszek .I to im tak smakuje ze az uszy im trzesa sie hhahaahahahaha I co wy na to , czy nie warto kupic krolika I zabic , albo kupic juz zabitego.Zycze smacznego I milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  29. to nie jest nic złego musisz coś jeść , dorośniesz zrozumiesz i nie będziesz aż tak ubolewać po prostu niektóre rzeczy przychodzą z wiekiem nikomu nie sprawia to przyjemności ale z głodu wolisz ginać a żadek kurczak nie smakuje tak jak królik - polecam duszonego pychota !!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ludzie. Króliki są do zabijania ALE oczywiście nie wszystkie! Hodowlane miniaturki:
    1.Nie nadają się na obiad czy coś
    2.One to niewinne zwierzaczki
    3.Mają prawo żyć!
    To jest jak ktoś cię ogromną pałką ci w mózg i czeka na ten moment kiedy umrzesz. Skandal!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale raz zjadłam królika (Niestety) I Jednak Był Pyszny ale tylko raz

    OdpowiedzUsuń
  32. Haha, smiac mi sie chce jak czytam te komentarze xD ja dzis kupilam kroliki , my hodujemy je dla przyjemnosci , z zabijaniem bedzie gorzej, ale wlasnie jak sie go dluzej trzymie on sie robi stary i sie męczy , mi tez jest bardzo szkoda takich zwierzat ale szczerze to WKURWIAJA mnie tacy ludzie co pieprza ze oh biedny kroliczek , a wpierdalaja kurczaczki z KFC , krowke z McDonalda, Schabowego ze swinki :) to teraz zapraszam do rzezni. To jest dobry poradnik bo ta smierc jest krotka bezbolesna co innego w rzezni :) no to idzcie wpierdalac teraz miesko z Kfc a potem ,,biedny keoliczek" ...

    OdpowiedzUsuń
  33. Królik to zwierzę przeznaczone do uboju. Pojmijcie to ;) kur czy świń wam nie szkoda ?! Bo nie wspomnę już o cielakach , czy małych owieczkach .. chore .. po to się hoduje, żeby zjeść. Ja jestem dziewczyną i sama hoduję króliki na mięso dla synka, gdyż to najlepsze mięso dla maluszków. Wolę jeść to co sama hoduję niż kupować mięso w sklepie , które przechodzi przez ręce obcych ludzi a czasem jest nawet myte :) wiec oceniając glupio uboj królików należy zastanowić się troszkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Podany przez ciebie sposób zabijania (pałką) jest zabroniony na obszarze UE i jako taki karalny. Do zabijania królików stosuje się urządzenie z wystrzeliwanym bolcem, napędzanym silną sprężyną lub nabojem podobnym do nabojów w straszakach. Cena takiego urządzenia wynosi ok. 40 €.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co podpowiadasz co? taki mądry jesteś że podpowiadasz jak jeszcze na inne sposoby można zadawać ból cierpienie spustoszenie strach agonię zgon oraz śmierć ??? jeszcze tego by brakowało żeby strzelać sprężynami do bezbronnych zwierząd .A potem pójdzie dziecko do szkoły i będzie opowiadało co się w domu robi albo weźmie nawet ta spreżyne na lekcje i wybije komus oko. Tragedia gotowa tak? To się może na drugi raz zastanów nad radami jakie piszesz w internecie i mądrościami z uni.

      Usuń
  35. Jak możecie zabijać kjuliki MORDERCY DROBIU!!!! jesteście wszyscy bez serca i powinniście przejść obowiązkowe szkolenie z empatii i miłości DO ŚWIATA!!!! bo to nie jest normalne i nikt mi nie wmówi mi że jest inaczej. Bezbronność kontra pałka . Aż się płakać nad wami chce i waszymi dziećmi !!!

    OdpowiedzUsuń
  36. A mi to wisi. Zabijam i zjadam każde mięso. Psa też jadłem na spróbowanie, ale to w Wietnamie. Wszystkich oburzonych skrytomięsożerców pieprzę ��

    OdpowiedzUsuń
  37. Co za "TEMPACY" piszą PIERDOŁY, że nie można... nie wolno zabijać zwierząt(!), a człowiek NIE JEST (!)... mięsożerny!!! JESTEŚCIE tacy "MUNDRZY"? A to jednak... i jak kto woli... DWIE WERSJE "stworzenia":
    1. WIERZĄCY, że to Pan Bóg,
    2. ATEIŚCI, że tak to zorganizowała Matka Natura...
    Bo jedna z dwu wersji OBOWIĄZUJE!
    Człowiek ma KŁY (!)... tak więc twierdzić, że człowiek nie jest MIĘSOŻERNY, może twierdzić JEDYNIE... ujmę to DELIKATNIE �� ... IGNORANT. Kolejny przykład - tu już ostro! - DEBILIZMU ludzi końcówki XX i początku XXI wieku: NIE WOLNO chodować i zabijać zwierząt dla uzyskiwania futer, bo... LEPSZE są "futra" ekologiczne (sic! - dla poznania znaczenia tego słowa polecam słownik wyrazów obcych), które(!) są... KURWA MAĆ!! !! !!... robione z czego ZIELONI? TAK, TAK, TAK!!... z TWORZYWA SZTUCZNEGO! DEBILIZM, DEBILIZM, DEBILIZM... I jeszcze raz DEBILIZMU! Poganiany PRUDERIĄ i ZAKŁADANIEM oraz BRAKIEM asertywności. Łączę pozdrowienia i życzę... JASNOŚCI UMYSŁU ��

    OdpowiedzUsuń
  38. A w Lidlu tuszka królika po 21 zł to co to ku... A jest jak nie zwierzę hodowlane peda... Y porównują ozdobna miniaturkę do hodowlanych krolikow

    OdpowiedzUsuń
  39. 49 years old VP Quality Control Minni Ashburne, hailing from Brandon enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Netball. Took a trip to Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. znajdz wiecej informacji

    OdpowiedzUsuń